Stephen Marshall Architects: Rothschildova nadace ve Windmill Hill, Buckinghamshire (VB)

Stephen Marshall Architects: Rothschildova nadace ve Windmill Hill, Buckinghamshire (VB)

 
 
 
 

Stephen Marshall Architects: Rothschildova nadace ve Windmill Hill, Buckinghamshire (VB)

V červnu 2011 byl otevřen nový komplex budov Windmill Hill -  výzkumné centrum a archiv na pozemcích Waddesdonského zámku Rothschildů.

Pozemek má výhodu skvělých nepokažených výhledů, které Stephen Marshall Architects v návrhu využívají, rámují a zdůrazňují všude, kde to je možné. Krajina je „používána“ jako lůžko či kolébka pro nový projekt. Archivy a studovna a kanceláře pro archiváře jsou podél tří stran svažující se zahrady, čtvrtá strana se otevírá k jihu. Obzvláště dramatický západní pohled je zarámován velkým oknem, určeným 25metrovým trámem. Také přístupová cesta byla odkloněna, aby poskytovala dálkový pohled na zámek. Dvůr na jih od studovny je pokryt rolujícím travnatým povrchem, který upoutá pohled na krajinu za ním a který může sloužit jako venkovní „místnost“ při pěkném počasí.

Architekti: Stephen Marshall Architects
Místo: Buckinghamshire, Velká Británie
Realizace: 2011
Foto: Richard Bryant
www.marshallarchitects.co.uk/



Od 19. století se rodina Rothschildů angažuje v dlouhé slavné tradici filantropie. Ústřední je pro tuto vizi trvalá podpora zámku Waddesdon (Waddesdon Manor), postaveného v sedmdesátých letech 19. století baronem Ferdinandem de Rothschild pro zábavu elegantní společnosti a pro uložení svých skvělých sbírek. Nemovitost, utvářená čtyřmi generacemi Rothschildů, byla závětí Jamese Rothschilda odkázána roku 1957 Národnímu památkovému trustu s intencí uchovat natrvalo dům a jeho obsah. Zámek je jednou z mála ze 44 nemovitostí postavených Rothschildy v 19. století, která se zachovala intaktní a je přístupná veřejnosti a která je pokračováním rodinné tradice v osobě nynějšího Lorda Rothschilda prostřednistvím Rothschildovy nadace.



Budovy ve Windmill Hill navrhla kancelář Stephen Marshall Architects, která má mimořádné zkušenosti s prací v kulturním kontextu. Místo bylo původně mléčnou farmou a nové situační schéma namnoze sleduje stopy budov bývalé farmy a rekonstruuje pro konverzi tam, kde to bylo možné. Jsou tu silné odkazy na zemědělskou minulost v uskupení budov kolem dvora, se studovnou a archivem na jedné straně a Rothchildovou nadací na straně druhé, a v použitých materiálech, zejména dubových oken a okenic, omítaných zdech, dřevěných obkladech a zinkových střech.


Kancelářské prostory Rothschildovy nadace jsou ve dvoupatrovém křídle v severní straně nádvoří naproti studovně. Budovy jsou ozvěnou jedna druhé ve vnější formě, ovšem studovna má dvojnásobně vysoký jednopodlažní prostor. Prostota je klíčem k návrhu, proto jsou osvětlovací tělesa ve studovně a v galerii skryta v dubové mříži podstřešní konstrukce a budovy jsou vytápěny zdola. Vybavení je klasickým moderním nábytkem, zejména od Charlese Eamse a Vitry, stoly ve studovně jsou designem Stephen Marshall Architects a tvoří je velké konzoly dubových desek.





Vnitřní (uzavřený) dvůr na sever od studovny je klíčovým prvkem komplexu, sjednocujím budovy, ale také je výrazným momentem příjezdu do celého komplexu díky klasicky tvořené zahradě. Architekti toto nádvoří pojali jako velkou venkovní místnost, minimalistický prostor, kde budou sochy a soliterní zeleň v klasické formě. Bazény podél západní a jižní strany dvora reflektují budovy a zvyšují klid místa. Vertikální žaluziové mříže dodávají komplexu silné vizuální i praktické rysy. Historicky se používaly pro ochranu chlévů před větrem, přičemž dobytčí přístřešky byly dostatečně provětrávány. Nyní stíní studovnu před přemírou přímého světla.





Prioritou návrhu byly ohledy na životní prostředí. Teplo zajišťuje zemní tepelné čerpadlo a archiv je jedním z největších britských přirozeně chlazených prostorů. Jeho zdi jsou 1,5 m silné, prostor uvnitř má stabilní prostředí. Navíc je v komplexu použit recyklační systém na šedou vodu s 99% ochranou proti UV slunečnímu záření a teplu. 

Stephen Marshall říká: “Bylo poctou pracovat s tak nádherným pozemkem a moci utvářet formální zahradní nádvoří uvnitř větší krajiny Waddesdonu. Každý rád spolupracoval a Lord Rothschild nás velmi podpořil, když dovolil postavit budovy s inovativní konstrukcí. Pro nás, architekty, je v tomto bodě budova hotová, ovšem až budou uvnitř lidé, nábytek a umělecká díla, pak teprve začně skutečný život pro Windmill Hill.“
Pippa Shirleyová, ředitelka Sbírek zámku Waddesdon, říká: “Byla to neuvěřitelně vzácná a vzrušující příležitost tvořit, od skici, soudobý archiv, který nejen uchová sbírky v nejlepších podmínkách, ale umožní k nim přístup v prostředí, ktebylo sestaveno se stejným smyslem pro krásu, komfort a krajinu, jaký přinesl do zámku Waddesdon kdysi baron Ferdinand.“
 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Kultura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.