Studiová scéna Na Půdě

Studiová scéna Na Půdě

 
 
 
 

Studiová scéna Na Půdě

(ČTK) - Jihočeské divadlo bude moci využívat novou studiovou scénu. Ta vznikla při rekonstrukci objektu za téměř 30 milionů korun, která trvala více než rok. Scéna nese název Na Půdě, nachází se v podkroví divadla a inscenace tam může sledovat 100 diváků. Poprvé na ní vystoupí činoherní soubor s premiérou tragikomedie Poker face 19. února. Novináře o tom informovali zástupci Jihočeského divadla.

Jihočeské divadlo - hlavní budova
Scéna má kormě toho sloužit také jako zkušebna s více možnostmi využití prostoru. "Přístup do těchto nových prostor je bezbariérový a v rámci stavebních úprav byl právě pro vozíčkáře vybudován bezbariérový přístup také do původní divadelní budovy na hlavní scénu Jihočeského divadla. V budově bylo vystavěno nebo modernizováno také několik dalších nových důležitých prostor - kavárna, bar, pokladna, kulturně vzdělávací a kreativní centrum a kanceláře obchodního útvaru," řekl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Po rekonstrukci divadla se pokladna přesunula přímo do hlavní budovy. Stavebními úpravami také vzniklo kulturně vzdělávací a kreativní centrum. Nová studovna v prostorách původní zasedací místnosti je vybavena mimo jiné i projekční technikou, poslouží pro uvádění komorní produkce, konání seminářů nebo dramaturgických úvodů. Je propojena s přízemní kavárnou a v budoucnu bude možné si ji pronajmout, například k pořádání přednášky či besedy. V těchto prostorách bude také veřejnosti přístupný archiv Jihočeského divadla zahrnující nejen fotodokumentaci a videozáznamy divadelních představení, ale také zachované originály či elektronické kopie tiskovin.

Doplněno Stavbaweb:
Scéna vznikla v přistavěném podkrovním podlaží restituovaného domu, jenž je propojen s historickou budovou Jihočeského divadla (JD)â?¨v Českých Budějovicích.
Stavební úpravy se týkaly restituované budovy, historická zůstala téměř nedotčena. Rekonstrukce probíhala od listopadu 2013. Autorem rekonstrukce je ateliér A1 z Českých Budějovic v čele s architektem Karlem Zuskou.
Propojení s přilehlou budovou rozšířilo prostor původního foyer a bufetu na respirium s bezbarierovým vstupem, ve kterém jsou plánována i krátká vystoupení.
Nová nekuřácká kavárna v přízemí bude i pro veřejnost otevřená celý den. Autorem návrhu designu barového pultu a stolků je filmový architekt a scénický výtvarník Pavel Kodeda (TH:E SIGN).


Jihočeské divadlo

 

 

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.