Tomáš Klanc: Dům jako stavebnice

Tomáš Klanc: Dům jako stavebnice

   
 
 
 
 

Tomáš Klanc: Dům jako stavebnice

Nízkoenergetická stavba využívá moderní technologie i východní učení pramenící z filozofie feng-šuej. Její silueta byla inspirována japonským uměním origami.

Úzká parcela, táhnoucí se od příjezdové cesty k východu, vyzývala ke stavbě jednoduchého obdélníkového domu. Jeho kompozice vyplynula ze situace na pozemku a z regulačních podmínek. „Dům měl být živý, teplý, zemitý. Měli jsme použít především materiály jako dřevo a hlína,“ říká architekt a TDI projektu, Tomáš Klanc a dodává: „Zadání bylo specifické a kromě toho se investoři na stavbě chtěli sami podílet. Skutečně se jim to podařilo, a zvlášť v druhé části, kdy se dokončovaly interiéry, spoustu práce provedli sami. Například sami ručně skládali mozaiku průmyslové teakové podlahy tzv. kantky, a nebo se naučili, jak se dělají marocké štuky a hliněné omítky. Odjeli na kurs do Německa, pak si jako stavební firma nakoupili pytle s materiálem a provedli je, myslím, velmi dobře.“



Tomáš Klanc navrhl jednoduchou stavbu. Její nosnou konstrukci tvoří zděná skořápka, do které je vstavěná pohledová konstrukce dřevostavby stropu a krovu tak, aby se to celé mohlo sestavit jako stavebnice. „Jediné, s čím jsme se trochu prali, byl tvar střechy – stavební úřad požadoval střechu sedlovou, takže jsme se pokusili tento tvar alespoň zdánlivě přiblížit sestavou pultových střech do tvaru origami. Při pohledu se jedná spíš o dynamickou křivku."

Tento dům je díky použitým materiálům na povrchovou úpravu konstrukcí prodyšný a je doplněný pasivní rekuperací, která z odváděného vzduchu ukládá teplo do akumulační nádrže na TUV, přívod vzduchu je zajištěný klapkami ve fasádě.

Vzhledem k finančním možnostem mladá dvojice naplánovala realizaci stavby svépomocí. Sehnali si šikovné řemeslníky, které platili přímo a sami si je na stavbě řídili. Majitel často přiložil také ruku k dílu. Kupovali si materiál se slevami, které si dojednali, a spolu s architektem, který na stavbě vykonával i funkci TDI, nalaďovali jednotlivé detaily v průběhu stavby.
Na základové desce byla stavba vyzděná z vápnocementových cihel (VPC), které ideálně akumulují teplo. Kromě toho mají i tu výhodu, že při požadované nosnosti mají tloušťku pouze 24 cm. Zdivo je doplněné o 20 cm zateplení difuzně otevřeným polystyrenem.

„Dům má díky použitým materiálům na obvodové konstrukce výborné energetické vlastnosti, dlouho drží teplo a v létě se nepřehřívá. Navržen byl jako nízkoenergetický - téměř pasivní. Díky úspoře za svépomocnou výstavbu nám zbyly peníze na investici do vytápění tepelným čerpadlem s řízeným větráním s rekuperací, takže náklady na vytápění domu jsou výrazně nižší než obvykle. Přesto celkové náklady na stavbu činily pouze 3,5 milionu korun," dodává majitelka domu, fotografka dětí Věra Davidová.

Sedlová střecha
Územní plán, jak tomu často u nových příměstských čtvrtí bývá, požadoval jednopodlažní stavbu se sedlovou střechou. Autorovi projektu Tomášovi Klancovi se podařilo tyto požadavky převést do formy, která využívá dynamického průniku zkosených rovin. Vyšel ze základního obdélníkového půdorysu, který narušil částečně zkosenou jižní obvodovou stěnou. Dům zastřešil kombinací netradičně příčně orientované sedlové střechy, pultové střechy podkroví a vegetační střechy nad garáží a terasou tak, že v celkové siluetě domu a v rovinách střech vznikl efekt origami, jenž domu dává nezaměnitelnou dynamickou siluetu. Úřední šiml byl splněn: v podélném i příčném řezu je jasně vidět sedlová střecha, i když asi trochu jinak, než požadavek územního plánu předpokládal.

Dispozice a řešení interiéru
Na západní straně domu je garáž a zastřešená obytná terasa. Ta se směrem k východu rozšiřuje a přechází ve společnou obývací část. Tento prostor autor akcentoval vysokým stropem otevřeným do štítu. Je tu jídelna, kuchyň a galerie, přístupná po vřetenovém schodišti s integrovaným krbem. Slunce sem přichází prosklenou jižní stěnou, která opticky propojuje bydlení se zahradou.

Ze společné obývací části vychází otevřená podélná chodba, která dům rozděluje na jižní trakt s ložnicí rodičů a dětskými pokoji a technický severní trakt s hlavním vstupem, technickou místnost a koupelnou a wc. Chodbu zakončuje šatna prosvětlená francouzským oknem do zahrady. V podkroví je na galerii malá pracovna a čajové sezení. V podkroví pultové střechy je další pokoj orientovaný na sever, který lze využít pro hosty, jako hernu nebo ateliér. Za ním je ještě malý půdní prostor.

Vybavení interiéru paní domu přivítala jako velkou možnost seberealizace a pečlivě ho promyslela. Přiznaná konstrukce krovu a celkové koncepční řešení interiéru tedy investoři už sami doplnili teakovými podlahami, nábytkem, dekoracemi a vlastnoručně prováděnými hliněnými omítkami a marockými štuky. Tlumené teplé zemité barevné odstíny, masivní tvary, oblé hrany a volba materiálů prozrazují inspiraci v učení feng-šuej.

Vytápění zajišťuje trojkombinace – tepelné čerpadlo, rekuperace a akumulační nádrž na TUV v jednom. Ve všech místnostech je podlahové vytápění. Pasivní rekuperace z odváděného vzduchu ukládá teplo do akumulační nádrže na TUV, přívod vzduchu je zajištěný klapkami ve fasádě.

Tepelné ztráty objektu: Q vytápění = 3,9 kW, Q větrání = 0,5 kW
 Energetická náročnost: A = 38 kWh / m2 rok

Hana Vinšová
Foto: archiv autora stavby


 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Sustainability

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.