Úprava okolí divadla J. K. Tyla v Plzni

Úprava okolí divadla J. K. Tyla v Plzni

(3. 3. 2017) KB KRÁL

   
 
 
 
 

Úprava okolí divadla J. K. Tyla v Plzni

V roce 2008 jsme získali zakázku na rekonstrukci prostoru v místě někdejších městských hradeb, v jejichž půdorysné stopě po jejich zbourání vznikl okružní park. Tento zelený prostor byl v druhé části dvacátého století narušen dopravně zatíženými komunikacemi, které dosud nemají městský charakter. V jihozápadní části parku se nachází Divadlo Josefa Kajetána Tyla, klasicistní neorenesanční budova pootočená o pětačtyřicet stupňů oproti okolním budovám. Tato oblast parku byla poslední dosud nerekonstruovanou, okolí divadla mělo asfaltový povrch, nepřehledné terénní řešení s množstvím různých opěrných zídek postavených spolu s provozní přístavbou divadla z osmdesátých let. V prostoru rostla křoví spíše „sídlištním“ způsobem. V našem projektu bylo potřeba zachovat provozní část, zrušit mazutovou kotelnu divadla s komínem a také respektovat nemalé požadavky památkové péče – území je součástí památkové rezervace Plzeň, sadový okruh je chráněn jako kulturní památka.
Prostor jsme chtěli především vyčistit, zjednodušit a zpřehlednit. Plochy parteru jsou z dvojbarevných žulových kostek, zelené plochy mají, podobně jako v dalších částech parku, oválný půdorys. Parter nechává vyniknout nově rekonstruované fasádě „velkého“ divadla. V parteru jsme více bourali, než postavili, ponechali jsme minimum konstrukcí. Přístavba z osmdesátých let měla zničenou fasádu obloženou kamennými deskami, pochozí terasa-střecha byla nepřístupná. Podle požadavku zástupců divadla jsme do nároží přístavby umístili vstup do nového předprodeje lístků a klientského centra. Fasádu jsme sjednotili obkladem cementotřískovými deskami Cembonit, upravili jsme formáty oken, v suterénní části přístavby jsme zvětšili sklady divadla. Bylo nutné provést nové hydroizolace a napojit je na původní z osmdesátých let. Až do fáze stavebního povolení jsme na ploché střeše přístavby počítali s kavárnou oválného tvaru s lehkou průhlednou fasádou. Od realizace kavárny však bylo nakonec upuštěno, zůstala velká terasa přístupná pohodlným schodištěm. Podél Klatovské třídy jsou vysazeny nové stromy.
V prostoru je umístěn památník generála Pattona, vysoký monolit ze surového železa je výsledkem architektonické soutěže, autory jsou V. Zůna, L. Čermák a T. Beneš.

Autorská zpráva

Stavba byla nominována na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2015
Z hodnocení poroty: Nová terasa vybízející k zastavení a vnímání atmosféry centrální části města ukrývá v nižší úrovni funkce potřebné k provozu kulturního stánku. Kultivovaná úprava povrchů a parteru vhodně doplňuje sadový okruh a zároveň pocitově zklidňuje západní stranu živé Klatovské ulice, které dominuje vertikála památníku generála Pattona.


Investor: Statutární město Plzeň
Projekt pro územní a stavební řízení: KB KRÁL s.r.o. – Ing. arch. Bohumil Král, Ing. arch. Tomáš Král, Ing. arch. Jiří Michálek, Ing. arch. Kristýna Tesařová
Hlavní inženýr projektu: Ing. Růžena Vicherová
Spolupráce: Jiří Štěpánek, Miroslav Petr
Prováděcí projekt: HBH atelier s.r.o.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2014

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.