V Liberci otevřeli netradiční zábavně-vědecké centrum IQlandia

V Liberci otevřeli netradiční zábavně-vědecké centrum IQlandia

 
 
 
 

V Liberci otevřeli netradiční zábavně-vědecké centrum IQlandia

Ze staré cihelny, novostavby a unikátní spirálové rampy ve skleněném tubusu je poskládaný nový zábavně-vědecký park iQLANDIA v Liberci. Po necelých dvou letech výstavby byl pro návštěvníky slavnostně otevřen zcela nový, výstavní a výukový objekt zaměřený na popularizaci vědy formou interaktivního poznávání. O stavební práce se postaral liberecký závod EUROVIA CS pro objednatele IQlandia, o. p. s.


Slavnostní otevření Science learning centra IQlandia, jak se park jmenuje, proběhlo v pátek 28. března. Čtyřpodlažní centrum je poskládané ze tří základních částí. Rekonstruovanou cihlovou tovární budovu a novostavbu propojil prosklený tubus se spirálovou rampou.

„Bylo pro nás zásadní vypořádat se se stavem původního objektu, který byl ve špatném stavu. Toto se nám podařilo, a to včetně citlivého připojení ke zcela nové budově. Nakonec vzniklo zcela ojedinělé moderní centrum, které se pyšní několika nej,“ sdělil Miroslav Slatinka, ředitel závodu Liberec EUROVIA CS.
Nová část objektu je navržena jako monolitický železobetonový skelet, včetně vnitřní spirálovitě stoupající rampy a jejich nosných lomených sloupů z pohledového betonu. Díky nesourodému podloží je budova založena na vrtaných železobetonových pilotách opřených o skalní stěnu. Stropy novostavby jsou monolitické s plochou stropní deskou zesílenou čtvercovými hlavicemi v místech sloupů. Zastřešení tubusu je tvořeno příhradovou konstrukcí z ocelových trubek kotvených k obvodovým sloupům. Novostavba je nepodsklepená, v rekonstruované části je jedno podzemní podlaží.

Nová budova je sama výstavním exponátem, proto je plná moderních či netradičních prvků a technologií. Jde např. o tepelná čerpadla, podlahové topení, stropní topení a chlazení či podlahu z broušeného litého asfaltu.

Kromě samotných budov zahrnoval projekt přeložky a přípojky inženýrských sítí, venkovní osvětlení, terénní a sadové úpravy a úpravy přilehlých komunikací.
tisková zpráva

Doplněno Stavbaweb:
Autory stavby jsou Jiří Palas a Miluše Suchardová –  AGP-PJ projektová a inženýrská kancelář.


Související články:

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.