V Ústí se má letos proměnit okolí Labe na Střekově

V Ústí se má letos proměnit okolí Labe na Střekově

 
 
 
 

V Ústí se má letos proměnit okolí Labe na Střekově

Ústí nad Labem 22. ledna (ČTK) - Město Ústí nad Labem chce letos za 15 milionů korun revitalizovat část nábřeží ve čtvrti Střekov. Chce ho lidem zpřístupnit pro trávení volného času. Mají tu vzniknout mimo jiné místa pro krmení či pozorování ptáků. V písemné odpovědi na dotazy ČTK to sdělila mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Obnova se letos dotkne především území mezi mostem Edvarda Beneše a železničním mostem.


Nábžeží Labe u Střekova. Zdroj foto: stránky Váš Střekov

"Jedná se zejména o zlepšení technické infrastruktury a zpevněných povrchů, rekonstrukci chodníků, rekultivaci břehů, vytvoření míst pro sezení, pozorování a krmení vodního ptactva, vybudování dětského hřiště a infrastruktury pro přilehlou kavárnu," vyjmenovala Macová.

Mezi oběma mosty má být mimo jiné vyměněn trávník, v nejnižším bodě terénu u vodní hladiny vznikne několik rákosinových či keřových hnízdišť. Vodní ptactvo, které se tu zdržuje, budou lidé moci pozorovat ze sedáků, s jejichž výstavbou se počítá ve svahu nad řekou. Počítá se s osazením tří až pěti trysek, které budou každou hodinu stříkat přes plavební dráhu, večer budou tyto proudy barevně podsvětlené.

Obnova má napomoci zpřístupnění nábřeží jako příjemného místa pro trávení volného času a přiblížení města k řece. "Řeka a nábřeží jsou pro každé město významným prvkem, který zvyšuje jeho atraktivitu pro obyvatele i návštěvníky. Kultivace tohoto území ve středu města a doplnění novými prvky má nábřeží oživit tak, aby bylo využíváno celodenně všemi věkovými skupinami, a nikoliv pouze projíždějícími cyklisty a pěšími," uvedla Macová. Podél střekovského břehu Labe nyní vede cyklostezka.

Město už vypsalo výběrové řízení na projektanta, nábřeží by mělo být upraveno ještě letos. Nápad vychází z architektonické studie zpracované v roce 2004 Vladimírem Charvátem, nynějším hlavním architektem města. Studie se zabývala revitalizací nábřeží od budovy soudu po objekt restaurace Labská bašta, tedy úseku dlouhého asi 1,5 kilometru. Zahrnovala rekultivaci zeleně, instalaci nového mobiliáře, vznik piknikových míst a vybavení pro grilování, doplnění cest v náplavce, vybudování přírodního hřiště, ale také třeba pláže. "O realizaci těchto záměrů, jejich rozsahu a množství finančních prostředků se rozhodne až při přípravě rozpočtu města na rok 2015," uzavřela Macová.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.