Vila ENGEL

Vila ENGEL

(22. 8. 2016) Peter Hudák  - 4A architekti

   
 
 
 
 

Vila ENGEL

Funkcionalistický dům z 30. let 20. století se nachází se nedaleko historického centra Košic ve vilové čtvrti, kde svojí stále moderně působící architekturou spoluurčuje její noblesní charakter.
Dům patřil židovské rodině, která byla za války odvlečena do koncentračního tábora. Jediný, kdo přežil, byl desetiletý chlapec, který v čase transportu nebyl doma a posléze našel opuštěný a zapečetěný byt. Před časem tento kluk, dnes starý pán žijící v Izraeli, navštívil současného majitele a objasnil mu historii domu.

Vila má kompaktní půdorys, který reaguje na nárožní pozici objektu, uliční fasády mají formální pásová okna s meziokenními pilířky, v jižní nárožní části je objekt zvýrazněn obloukovým výběžkem, v severní části dům vertikalizuje kubus domovního schodiště. Objekt původně obsahoval dva byty, které dnes slouží jako sídla dvou firem. Majitel domu zadal požadavek na další bytovou jednotku, kde by bydlel se svou rodinou, přičemž ve spodním patře by si ponechal sídlo firmy.

Původní koncept počítal i se zastavěním části zahrady jednopodlažním pavilonem s obytnou funkcí, který se bude snad realizovat později v další etapě. Byt ve třetím nastavovaném patře si vyžádal umístění výtahu.
Jednoduchá horizontální nástavba s vertikálou výtahu v severní části obepíná původní dům a tvoří jakýsi minimalistický rám historickému objektu. Společně obě části tvoří objemově harmonický celek s materiálovým kontrastem v použití skla a hliníkových panelů k původní štukové fasádě.

Dispoziční a technické řešení
Na stávající schodišťový trakt je napojena vertikála výtahu, který obslouží všechna patra objektu. V nejvyšším poschodí je výstup z výtahu vyústěn do předsíně nového bytu. Ze schodiště vedou vstupní dveře do haly s knihovnou, která je nasvětlena střešním světlíkem. Tato podélná hala propojuje všechny další části bytu. Na jejím jižním konci je obývací pokoj s panoramatickým francouzským oknem s výhledem na město. Z haly je přístupná kuchyň a terasa, která obepíná celý půdorys bytu po jeho obvodě. Tři ložnice a dvě koupelny se zázemím pak dispozici bytu doplňují.

Nástavba byla realizována jako ocelový skelet s železobetonovými stropy. Technickou zajímavostí bytu je pak chlazení stropů nástavby za pomoci tepelného čerpadla, což spolu s venkovními žaluziemi zabezpečuje příjemné klima i v tak exponovaném jihozápadním nároží na střeše objektu.

Autorská zpráva

Foto: Júlia Kaščáková

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2014

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.