Vila H

Vila H

Na vrstvách 976/26, 140 00 Praha 4 – Podolí

(21. 9. 2017) Atelier 6

   
 
 
 
 

Vila H

Ovšem. Ještě je to kůže.
Co vespod?
Spodium kostí.
A je to už láska?
Myslím: hloub.

Jiří Staněk – Oortův oblak, 1995

Objekt se nachází v kvalitní rezidenční vilové zóně Podolí, na rozlehlém pozemku s výrazným výškovým rozdílem. Vila reaguje na prudký svah pozemku severovýchodním směrem a umožňuje, jak svým dispozičním uzpůsobením, tak i terasovitým řešením zahrady, využívat víceméně bezbariérově podstatnou část parcely.
Objekt je dvoupodlažní, částečně podsklepený, v principu ve tvaru písmene L, které se otevírá západním směrem do zahrady a k výhledu na Vltavu a protější vrch Dívčí hrady. Z ulice Na vrstvách, kde se nachází hlavní vstup do domu a vjezd do garáže, se pohledově uplatňuje pouze horní podlaží a dům tak působí jako přízemní.

Jednotlivá ramena na úrovni přízemí tvoří: obytná část v severozápadním křídle a ložnicová část v křídle jihozápadním. Mezi oběma křídly se nachází hluboká terasa, otevřená přes obě nadzemní patra, krytá střechou. V pokračování klínu terasy je v interiéru, v samém středu dispozice, výtah, který svým vertikálním pohybem propojuje všechny tři výškové úrovně a v návaznosti na ně i podstatnou část zahrady.
Střecha nad terasou je před západní fasádou severozápadního křídla přetažena a kryje tak pokračování terasy před obytným prostorem. Objekt je formálně uzavírán na vnějších stranách a naopak otevírán odebíráním hmoty směrem do zahrady a k dálkovým výhledům. Koncept vnějšího povrchu kůže a vnitřního rodinného, intimního, měkkého poloatria je vyjádřen i materiálově – mozaika vytvořená cihelným obkladem vně, kontra vrstvení dřevěných materiálů posuvných žaluzií a obkladů stěn, terasy i stropu směrem do zahrady.

Půdorys vily, rozdělený atriem do dvou částí, spojuje oblouk střechy do jednoho celku. Vstup se nachází na východním rohu objektu. Vstupní hala se šatnou a se světlíkem do přízemí navazuje na garáž a sklady v „ložnicovém“ křídle a na halu s vertikálními komunikacemi v křídle obytném. V prodloužení osy vstupu se dostaneme do horní úrovně hlavního obytného prostoru s průhledem dolů, který slouží jako pracovny.
V přízemí se nachází spodní, hlavní část obytného prostoru. Terasa umožňuje propojení se zahradou a venkovní kryté sezení. Do ložnicové části přízemí vstupujeme přes šatnu – chodbu, ze které jsou přístupné jednotlivé místnosti, orientované do zahrady. V suterénu je umístěno technické zázemí objektu. Ze schodišťové haly můžeme na úrovni suterénu vstoupit, pod konzolou obytné části, přímo do zahrady. Atrium pod terasou přízemí umožňuje vstoupit přímo ze zahrady také do jednotlivých sklepů a skladů.

Autorská zpráva
Foto: BoysPlayNice


Autoři: Atelier 6, s.r.o. – Ing. arch. Radek Šíma, Ing. arch. Libor Čížek, Ing. arch. Ondřej Moravec, Ing. arch. Michal Nekola, Ing. arch. Lenka Konopková
Stavební část: BBD s.r.o.
Řešení zahrady: Ing. arch. Zdeněk Sendler
Dodavatelé: stavba MG-Mont s.r.o.; zahrada LandART atelier s.r.o.
Suterén: 141 m2
Přízemí: 302 m2
Patro: 296 m2
Celkem: 739 m2
Plocha pozemku: 2293 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2016

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2017 Business Media CZ, s. r. o.