Vila na složitém pozemku

Vila na složitém pozemku

Karlovarsko

(15. 4. 2019) Ateliér Prodesi

   
 
 
 
 

Vila na složitém pozemku

Otázka, jak vytěžit maximum z daností terénu a současně vhodně zasadit dům do prostředí, by měla stát na začátku každého individuálního projektu rodinného domu. Pokaždé se spolu s klientem postavíme na jeho pozemku na místo, které se intuitivně ukazuje jako jeho středobod a srdce budoucí stavby.
Důvody, proč se klient rozhodl stavět na poměrně složitém místě byly dva: Chtěl bydlet v lokalitě, kde bydlí jeho vnoučata a věřil architektovi, že si co nejlépe poradí i se stavbou na komplikovaném pozemku. Pro moderní dřevostavbu se rozhodl snadno, už předtím v dřevostavbě bydlel a na život v důchodu nechtěl pro sebe a svou rodinu nic méně dobrého.

Na začátku projektu jsme provedli důkladnou analýzu trojúhelníkového pozemku a hledali řešení, jak zorganizovat požadovaný program do dispozice v návaznosti na tvarování domu a na atributy svažitého místa. Zároveň jsme usilovali o intimitu domu jeho „uzavřením“ k ulici a naopak, o jeho otevření směrem do zahrady a k co nejlepším výhledům do krajiny. Stavbu jsme umístili paralelně s ulicí a těsně k hranici pozemku, dosáhli jsme tak  i maximální možnou velikost zahradní části.
Svažitý terén jsme využili na vytvoření vjezdu pro auta a dvě překrytá parkovací místa v nižší části pozemku, kde je vykonzolované 1. NP. Část stavby nad parkováním jsme skosili, aby se opticky odlehčil objem vystupující nad terén.

Dům při pohledu ze zahrady svým tvarem připomíná luxusní jachtu. Má jednoduchou a přehlednou dispozici: v prvním nadzemním podlaží, do kterého je možné vstoupit i z úrovně terénu, se nachází všechny základní obytné místnosti a bazén. Srdcem domu je centrálně umístěný obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou a s přímým vstupem na terasu a do vnitřního bazénu přes zimní zahradu. Hlavní obytné podlaží je v celé délce plně otevřeno směrem do zahrady a nabízí jedinečný výhled do okolní kopcovité krajiny.
Ve 2. NP si klient přál otevřený prostor, který bude možné v případě návštěv používat variabilně jako hernu pro vnoučata nebo neformální místo pro větší rodinná setkání. Doplňuje ho půda, kde vznikl uzavřený skladovací prostor. V podzemním podlaží, do kterého se vstupuje z úrovně parkovacích míst, byly umístěny technické místnosti.
Klient myslel i na komfort bydlení ve vyšším věku a v procesu začátku výstavby se rozhodl pro začlenění výtahu do již existující dispozice. Svažitost terénu byla využita na vytvoření skladu a dvou krytých parkovacích míst, které se vstupem do domu spojuje výtah.

Hlavní hmota stavby má bílou omítku,  kontrastně ji doplňuje modřínový obklad druhého podlaží, který prochází až do suterénu a odkazuje na dřevěnou konstrukční podstatu domu. V interiéru se také prolínají kombinace hladkých bílých stěn s dřevěnými prvky a plochami jako je schodiště s knihovnou, nebo dřevěná podlaha v obytných místnostech. „U domů s moderním architektonickým tvarem, velkými zasklenými plochami a převážně bílým vyhotovením fasády, je zpravidla vhodný interiér s podobným barevným konceptem. Sloupková konstrukce je u takového řešení nejvhodnější. Když stavíme z CLT panelů, doporučujeme investorům zachovat dřevěnou strukturu stěn a stropů v místnostech, která vyplývá z podstaty CLT konstrukce a nepotřebuje další úpravy ,“ uzavírá architekt Zahradníček.
V dolní části stojí dům na železobetonové a zděné konstrukci, která byla vzhledem k svahu a statickým požadavkům nevyhnutelným řešením. Od 1. NP byl použitý dřevěný konstrukční systém two-by-four. Skladba obálky stavby a technické vybavení  jsou konfigurované tak, že se dům blíží nízkoenergetickému standardu. Důležitým detailem technického řešení rekuperace jsou dvě samostatné rekuperační jednotky: jedna pro obytnou část domu a separátní pro bazén (aby mohla odvádět vyšší vlhkost).

Autorská zpráva
Foto: Šimon Gut

Stavba byla vybrána na mezinárodní přehlídku Salon dřevostaveb 2018 a do publikace Ročenka dřevostaveb 2017.

 

Autoři: Václav Zahradníček,  Michal Kotlas, Prodesi/Domesi
Projektant: Jakub Smeykal
Dodavatel: Domesi, s. r. o.
Užitná plocha: 228 m2 + 37 m2 terasa
Zastavěná plocha: 198 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.