Vila u lomu

Vila u lomu

ulice Veselá, Liberec-Vesec

(3. 9. 2018) atakarchitekti

   
 
 
 
 

Vila u lomu

Vila u lomu je součástí obytného souboru, trojúhelníkový pozemek se nachází v okrajové části souboru nad zalesněným srázem bývalého lomu. Příjezdová komunikace vede podél severozápadní strany pozemku.
Na výstavbu obytného souboru byl zpracován regulační plán, který stanovil uliční čáru předsunuté garáže a zasunuté hlavní části domu, odstupové vzdálenosti od sousedních hranic a od lesního porostu. Po přenesení regulačních podmínek na parcelu zůstala z pozemku zastavitelná plocha sotva pro dům. Nastavené limity tak určily nejen umístění stavby, ale daly jí i základní půdorysný tvar.

Hlavní objekt vily rozpůlil pozemek na dvě zahrady s odlišnými atmosférami: otevřený předprostor orientovaný do ulice s velkorysým nástupem do domu, garáží a parkováním a zužující se intimní cíp za domem plný slunce a vzrostlých stromů na okraji lomu. Myšlenku dvou zahrad podpořila kamenná stěna, na níž byl hlavní objekt postaven a která vybíhá z domu a garáže do boků zahrady.
Odlišné charaktery venkovních prostor (otevřená městská ulice a uzavřená přírodní zahrada) se odrazily i v exteriéru domu díky řešení pultových střech. Zatímco do ulice se tváří jako důstojná dvoupodlažní vila měřítkově srovnatelná s okolními domy, do útulné zahrady se otevírá domek přiměřený přírodnímu prostředí. U lesa je jednopodlažní se šikmou střechou a směrem k zástavbě se mění v dvoupodlažní.

Předsazená garáž s pultovou střechou je spojena proskleným vstupním krčkem s hlavní částí domu. Protichůdné pultové střechy hlavní části domu umožnily vytvořit v domě část jednopodlažní a dvoupodlažní a prostorově tak rozčlenit vnitřní prostor. 
Materiálové řešení je střídmé. Garáž i hlavní část domu jsou obloženy sibiřským modřínem v kombinaci vertikálního a horizontálního členění prken. Stěna, na níž je hlavní část domu postavena a která vybíhá do zahrady, je ze štípané žuly. Oken do ulice je poskrovnu, zatímco na opačnou stranu do zahrady se otevírá dům velkými prosklenými stěnami. Okna, dveře a prosklené stěny jsou s hliníkovými rámy. Střecha je z falcovaného plechu.

Dispozice: Do vily se vstupuje proskleným zádveřím – krčkem spojujícím obytnou část s garáží. V návaznosti na zádveří, které je průchozí i do druhé části zahrady, je umístěna příruční šatna. Průchodem pod galerií se lze ze zádveří snadno dostat do obytné části. Jídelna, kuchyně a obývací pokoj jsou umístěny v jednom velkorysém prostoru pod pultovou střechou. Jak pult výškově narůstá, mění se jednopodlažní prostor v dvoupodlažní, otevřený obývací pokoj přechází v prostornou galerii s knihovnou a dlouhým panoramatickým oknem s výhledem na Ještěd. Pod galerií je umístěno zázemí domu (technická místnost, šatna, toaleta a sklad).
Na otevřený prostor pod šikmou střechou navazuje dvoupodlažní část domu oddělená stěnou se schodištěm. Za ní se v přízemí nalézá velká koupelna se saunou a s výstupem do zahrady a pracovna, v patře je nad nimi umístěna ložnice s oknem s výhledem na Jizerské hory a pokoj pro hosty. Na galerii je dále pro hosty k dispozici koupelna a šatna.
Dům má nízkou energetickou náročnost, využívá alternativních zdrojů energie a jsou v něm použity inteligentní systémy.

Autorská zpráva
Foto: Jiří Jiroutek


 
Autor: atakarchitekti – Jiří Janďourek, Jana Medlíková
Investice: 6,25 mil. Kč
Ocenění: Stavba roku libereckého kraje 2012

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2012

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.