Wellness vila

Wellness vila

Brno-Rozdrojovice

(20. 7. 2015) Fandament Architects

   
 
 
 
 

Wellness vila

V husté zástavbě na okraji Brna jsme navrhli vilu s maximálním možným soukromím a přitom otevřenou svému okolí. Jedná se o dvoupodlažní objekt, kde jsme využili nepatrného sklonu pozemku tak, abychom situovali zázemí a vstupní část do suterénu. Tím jsme získali ucelenou a vodorovnou plochu zahrady, kolem níž se hlavní objem domu obepíná. Jednotlivé pokoje jsou tak orientovány do zahrady a vytvářejí ucelené provozní schéma.
Půdorysný tvar stavby je ve tvaru písmene U, obytná část má plochou střechu, zastřešení garáže plynule navazuje na zatravněnou plochu v 1. NP. Vstup do objektu je v mezipatře. Malé závětří navazuje na prostorné zádveří, odkud je možno se schodištěm dostat do suterénu i do nadzemního podlaží. V prvním nadzemním podlaží je umístěn obývací prostor, jehož součástí je jídelna, kuchyně i pracovna, a který dále pokračuje v chodbu, která postupně navazuje na veškeré místnosti v tomto podlaží (šatna, wc, prádelna, pokoj pro hosty se vstupem do atria a samostatnou koupelnou, dále hlavní koupelna, ložnice a dětský pokoj).

K příjemnému pocitu přispívá řada použitých materiálů: stěna s televizí a krbem v obývacím pokoji je obložena mramorem druhu wooden brown, monoblok s ložnicí a dětským pokojem má obložení ze dřeva akátu, které plynule přechází do atria s terasou. Relaxační zóna bazénu a wellness je podpořena dřevěným obkladem a obkladem z velkoformátových břidlicových desek. Komunikační koridor v suterénu má zářivě žlutý nátěr. Na ostatních stěnách v domě převažují bílé omítky. Suterén je zvenku obložen umělým kamenem, který navazuje na postavenou zídku.

Prakticky veškeré technické vybavení je podřízeno šetření s energiemi. Obytný prostor větrá kompaktní vzduchotechnická jednotka s rekuperací tepla s deskový výměník umístěný v technické místnosti. Jednotka je vybavena plně propojeným řídícím a regulačním systémem - množství vzduchu se nastavuje pomocí vestavěného ovladače. Jednotka se skládá z kapsových filtrů EU7, deskového rekuperátoru z hliníku, ventilátorů a elektrického ohřívače. Čerstvý vzduch se nasává ze zemního kolektoru a do obytných místností je přiváděn vyústkou ve stěně u podlahy.
Pro chlazení jsou v obytných místnostech instalovány fan-coilové cirkulační jednotky napojené na rozvod chladné vody z tepelného čerpadla. Jednotky jsou v podstropním provedení a jsou zabudovány do interiéru nebo jsou umístěny nad podhledem. Ovládají se samostatnými nástěnnými ovladači. Objekt je vytápěn a chlazen tepelným čerpadlem vzduch-voda. Podlahové vytápění je ve všech místnostech kromě garáže a technických místností.
K úspoře energií přispívají i otvorové výplně. Okenní otvory a vstupní dveře jsou z dřevěných izolačních profilů s izolačním trojsklem. Vnitřní dřevěné dveře jsou z masivu v obložkových zárubních rovněž z masivu. 


Autorská zpráva

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

 
 
 
 
49.2075148
16.5552006
Wellness vila

Wellness vila
Brno-Rozdrojovice

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.