Zhaoyang Architects: Dům pro všechny v Kesennumě

Zhaoyang Architects: Dům pro všechny v Kesennumě

 
 
 
 

Zhaoyang Architects: Dům pro všechny v Kesennumě

Dům pro všechny v Kesennumě byl navržen a postaven jako shromažďovací místo pro rybářskou obec ( u nás bychom řekli rybářská bašta), kterou těžce poškodilo tsunami v roce 2011.

Architekti: Zhaoyang Architects
Místo: Kesennuma, prefektura Miyagi, Japonsko
Klient: Obvatelé čtvrti Ohya v Kesennumě
Hlavní architekt: Yang Zhao
Tým: Ruofan Chen, Zhou Wu
Poradce: Kazuyo Sejima
Místní architekt: Masanori Watase
Statika: Hideaki Hamada
Plocha pozemku: 419,21 m2
Vnitřní plocha: 94 m2
Realizace: 2013
Náklady: 100 000 EUR
Foto: Jonathan Leijonhufvud, Hisao Suzuki


Stavba se nalézá v rybářském přístavu Oya, který je centrem místní rybolovné činnosti i společenského života. Je to přístřešek, kde si mohou rybáři odpočinout, místo, kde ženy mohou čekat na své manžele, než se vrátí (s úlovky), a v určitých hodinách je to tržiště.





Z větší části je prostor otevřený do exteriéru. Střecha, kterou nesou tři „místnosti“, pokrývá plochu 117 m2. Uprostřed střechy je trojúhelníkový otvor, jímž je vidět na oblohu. Do přístřešku vedou tři vchody na různých stranách. „Místnosti“ směrem do středu lemují lavice, z nichž je zároveň výhled do okolí. Kuchyňka má prosklené posuvné dveře, které za pěkného počasí zůstávají otevřené. Místnost nejblíže k vodě může sloužit jako engawa (veranda, prostor pod přesahující střechou, který je v japonské architektuře důležitý pro každodenní život).  Toalety jsou přístupné a větrané zvenku, směrem dovnitř mají horní šikmé zasklení.  Okolí bude vydlážděné ve stejné úrovni jako podlaha uvnitř, takže v době trhu snadno vjedou dovnitř přepravní vozíky.




Elementární geometrie střechy tvoří uvnitř kupolovitý prostor, z vnitřní strany obložený překližkou z japonského cypřiše, což vytváří hřejivou a ochrannou atmosféru. Nosná konstrukce bez dalších příček, a tedy transparentní, dodává přístřešku otevřený a příjemný charakter. V noci stavba svítí vnitřním vřelým světlem, jako maják, který čeká na rybáře, až se vrátí z moře. Projekt vznikl ve spolupráci mezi architektem Yangem Zhao a jeho vedoucí Kazuyo Sejimou během 6. cyklu Rolex Mentor and Protégé Art Initiative. Architekti uspořádali tři workshopy s místními obyvateli, při nichž diskutovali o projektu a získali souhlas místní komunity k postavení „domu pro všechny“. Dům byl slavnostně otevřen 27. října 2013. Fotografie byly pořízeny během slavnosti.


 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Veřejný prostor/landscaping

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.